Met een kleine dagelijkse aanpassing onderhoud je zo je Spaanse vaardigheden!

Met een kleine dagelijkse aanpassing onderhoud je zo je Spaanse vaardigheden!

Met een eigen Spaanse taalschool is de motivatie zeker groot genoeg om goed Spaans te willen kunnen spreken. Maar net als ieder ander die werkt, loop ik ook tegen de struggle aan om wel beter Spaans te willen leren spreken, maar weinig tijd te hebben. De oplossing? Een kleine dagelijkse aanpassing.

Wil je echt Spaans blijven oefenen? Vaak is het leren van een taal voor mensen het er óf actief bezig mee zijn door middel van een cursus óf er tijdelijk helemaal niet mee bezig zijn. Een cursus geeft je natuurlijk een stok achter de deur er mee bezig te blijven en via een duidelijke methode je vaardigheden te ontwikkelen. Iedereen merkt wel dat wanneer je geen cursus volgt en je vaardigheden een tijd lang niet gebruikt, het ook echt wegzakt.

Niets is meer zonde dan het nog een keer volgen van precies dezelfde cursus, laat staan het geld dat je erin investeert. Dus onderhoud je vaardigheden! En nee, daarvoor hoef je niet altijd les te volgen en geen uren en uren vrij te maken in je agenda. Wil je je Spaanse vaardigheden blijven onderhouden, dan is het wel slim om toch iets structureels te doen waardoor je bezig blijft met de taal. Een kleine structurele aanpassing…

Heb je een native speaker in je omgeving, dan is het natuurlijk een makkie!

 • Spreek af met diegene of als je er mee samen woont, zoals ik, maak dan afspraken over wanneer er welke taal gepraat wordt.

Omdat mijn man en ik sneller in het Nederlands communiceren (of tenminste, dat vindt hij) gaat het merendeel van onze communicatie in het Nederlands. Op de één of andere manier kan hij tegen onze dochters wel Spaans praten, maar praat hij tegen mij nog altijd Nederlands. En natuurlijk ben ik trots dat hij dit kan en wil oefenen, maar ik wil ook zijn taal kunnen oefenen. Dus heb ik afgedwongen dat we wanneer we in de auto zitten alleen maar Spaans praten met elkaar. Op de achtergrond hoor je onze dochter mijn man dan goed meehelpen zich aan deze afspraak te houden, want ‘papa je bent stout, je praat weer Nederlands tegen mama’ en mama geeft haar dochter op deze momenten maar al te graag gelijk 😉

Maar niet iedereen heeft natuurlijk de luxe van een native omgeving om in te oefenen.

 • Dan is het of zaak deze omgeving op te zoeken, door bijvoorbeeld een losse les of activiteit bij te wonen die door onze taalschool georganiseerd worden (ja, natuurlijk promoot ik onze taalschool ook even hihi) of op andere plekken te komen waar je ook native speakers zult vinden.

Hier zal je wel echt tijd voor moeten vrijmaken, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren die minder tijd in beslag nemen om wel met je Spaanse vaardigheden bezig te blijven:

De meest voor de hand liggende misschien:

 • Kijk je graag series, films of spelprogramma’s? Kijk deze dan met Spaanse ondertiteling of zelfs helemaal in het Spaans! Dit kan ook al bestaan uit een youtube filmpje van een paar minuten per dag.

Maar denk ook eens aan andere kleine dingen die je gedurende de week allemaal doet:

 • Loop je hard met een koptelefoon op? Luister dan naar Spaanstalige liedjes of podcasts.
 • Lees je graag? Lees in het Spaans! Één Artikel uit de krant per dag of één bladzijde in een boek. Je favoriete boek in het Spaans is misschien wel het meest ideaal.
 • Schrijf je elke dag in je dagboek? Schrijf in het Spaans!
 • Wil je je vocabulaire uitbreiden? Plak elke week andere woordstickers op alles wat je tegenkomt in je huis.
 • Ben je met je kinderen bezig? Doe een activiteit in het Spaans? Voor hen is het ook leerzaam!
 • Trek je elke dag een balanskaartje? Maak ze in het Spaans!
 • Ga je wel eens naar de wc? Hang een Spaanse scheurkalender op.
 • Doe je graag woordpuzzels? Maak ze in het Spaans!
 • Zoek je graag informatie op over een bepaald onderwerp? Lees in het Spaans!
 • Check je elke ochtend even het nieuws op je telefoon? Lees dan gelijk even het belangrijkste nieuws uit een Spaanstalig land.

Natuurlijk doe ik niet alle bovenstaande dingen, maar waar alle tips op neerkomen, is dat je jouw dagelijkse Spaanse boost combineert met een dagelijkse handeling of interesse die je sowieso al hebt. Je hoeft dus slechts een kleine aanpassing te doen door hetgeen je doet te veranderen qua taal. Wat doe je elke dag sowieso heel eventjes? Waar ben je elke dag? Met wie ben je elke dag die, kan diegene daarbij helpen? Kan je die dingen die je doet op een dag ook in het Spaans doen?

Welke manieren ik wél echt gebruik zelf? Voor mij is het meest effectief het opschrijven van wat ik gedaan heb. Ik houd van schrijven en terugdenken aan wat ik allemaal gedaan heb die dag, om zo met de leukste momenten van de dag in slaap te kunnen vallen. Het kost me slechts een paar zinnen en juist het zelf formuleren van zinnen werkt voor mij het meest effectief om én te zien wat ik nog moet bijleren qua grammatica en vocabulaire als ik weer les ga nemen én om te merken dat ik mezelf toch al best duidelijk kan uitdrukken in het Spaans. Het is een all-in oefening, omdat ik al mijn kennis bij elkaar voeg en niet met één grammaticaal thema of bepaalde vocabulaire bezig ben. En het is een makkie voor me om dit vol te houden, omdat ik het anders sowieso ook in het Nederlands gedaan zou hebben.

Wat kan jij bedenken om voortaan in het Spaans te doen? Heb jij zelf ook een handige tip om structureel met de Spaanse taal bezig te zijn wanneer je even geen tijd hebt voor een cursus? Laat het weten! Misschien heeft een ander er ook iets aan 😉

Add Comment

Spaans Leren Vamos is een fantastische, kleinschalige, warme en ongelooflijk toegewijde taalschool!! De groepen zijn klein (max 6 personen) waardoor je veel praat (=leert!) in de lessen. De docenten zijn heel vriendelijk en didactisch sterk waardoor je elke les een hoop opsteekt; daarnaast is er altijd ruimte vragen, eigen inbreng en voor een goede portie humor. Ik was op zoek naar een taalschool waarbij ik me thuis zou voelen en wat niet voelde als een verplichting, en die heb ik zeker gevonden! Een aanrader voor iedereen die goed Spaans wil leren; met veel praten en veel lachen!

Dorinde
22405544_833409810166769_5950872899081694842_n.png

Ik heb nu bijna een jaar les bij Vamos en mijn Spaans gaat met sprongen vooruit. Je krijgt er les in hele kleine groepjes, waardoor je heel actief met Spaans praten bezig bent. Het leren van de theorie wordt heel leuk afgewisseld met het toepassen in de praktijk, bijvoorbeeld door kaartspelen met vragen. Naast de lessen worden ook andere activiteiten georganiseerd waarbij je je Spaans kan oefenen, zoals bijvoorbeeld een pubquiz.

Sabine Berkhof (duo cursus)
22405544_833409810166769_5950872899081694842_n.png

Door mijn duo-lessen bij Spaans Leren Vamos, heb ik voor het eerst het gevoel dat mijn Spaans stabiel beter wordt. De persoonlijke aanpak en flexibiliteit zorgen ervoor dat het leren zowel leuk, als steeds op het juiste niveau is.

Jochem Broersen (duo cursus)
22405544_833409810166769_5950872899081694842_n.png

Ik heb nu drie cursussen gevolgd bij Vamos. Er is een goeie sfeer. Fijn zijn de kleine groepjes en de enthousiaste docenten. De lessen zijn levendig doordat de theorie afgewisseld wordt met leuke, zelfgemaakte spelletjes. Ik ga zeker door.

 

Toos Dekker (groepscursus)
22405544_833409810166769_5950872899081694842_n.png

Vamos is een fijne taalschool waar ze echt de tijd voor je nemen. Doordat je in de lessen veel bezig bent met praten doe je veel praktijkervaring op en leer je door middel van doen. De lessen zijn daarnaast ook nog eens heel leuk!

Margriet Dekker (groepscursus)
A1.3-2018_07_24-Ingrid-Alex-Sonsoles-1.jpg
Met veel plezier een duo cursus gevolgd bij Vamos. Leuke sfeer, prima methode met veel spelletjes, veel Spaans spreken in de les. Een echte aanrader! Wij gaan direct door met de volgende cursus!
Ingrid & Alex (duo cursus)
A1.1-20171031-Karin-Tom-1-1.jpeg

Wij hebben een duocursus A1.1 gevolgd om basale kennis van Spaans te hebben voor onze vakantie naar Zuid-Amerika. De docente was erg professioneel, moedertaal Spaans. De gebruikte methode bij Vamos (interactief en met spelletjes) maakte dat we het Spaans sneller oppikten. Kortom, we hebben een erg prettige en handige cursus gehad!

Karin & Tom (duo cursus)
22405544_833409810166769_5950872899081694842_n.png

Joan is een goede, geduldige en gezellige leraar. De ontspannen en rustige sfeer draagt erg bij aan de lessen. De methode blijft boeien door de spellen in de groep en veel praten. Ook het boek is goed om thuis te leren, huiswerk te maken en je huiswerk zelf na te kijken. Goed dat hier in de les geen tijd aan ‘verloren’ gaat.

Carl van Heijst (groepscursus)
Koningsweg 4
3582 GE | Utrecht